Кресто-Воздвиженский храм г. Винницы | Школа – сад Св. Николая

gregory-palamasСвятитель Григорій Палама народився в 1296 році в Константинополі , в аристократичній родині , отримав гарну освіту . Двадцять років він жив при імператорському дворі, а в майбутньому на нього чекала швидка і успішна кар’єра . Але близько 1316 року Григорій залишив палац і філософські заняття та віддалився на Святу Гору Афон , де віддався подвижницькому життю та заняттям богослів’ям . У 1325 році разом з іншими ченцями покинув Афон через турецькі напади . У Фессалонках прийняв священицький сан , з часом, в 1347 році, саме в цьому місті він стане архієпископом. Звідти попрямував в околиці міста Верії , де , за переказами , проповідував апостол Павло. Там Григорій віддавав «розумній» , тобто безперервній, безмовній молитві весь час , крім участі в загальних богослужіннях. У 1331 році, після слов’янської навали , повернувся на Афон , де він продовжив жити в пустині святого Сави на Афонському подвір’ї над Лаврою. Потім на короткий термін Григорія обрали ігуменом монастиря Есфігмен , після чого йому довелося відкласти усамітнення і зайнятися полемікою з Варлаамом Калабрійським.
Варлаам був різносторонній ерудит, який приїхав із Заходу до Константинополя . Він привернув до себе загальну увагу в столиці і зробив блискавичну кар’єру, завоював довіру Іоанна Кантакузина , який тоді займав пост великого доместика , тобто прем’єр -міністра, у імператора Андроніка III ( 1328-1341) . Варлаам був призначений професором в Константинопольський університет , де викладав Псевдо- Діонісія Ареопагіта .
Сутність полеміки між Варлаамом і Паламою зводилася до проблеми богопізнання . Варлаам стверджував , що людині доступно лише символічне уявлення про Бога , а не реальне спілкування з Ним. Для Варлаама Фаворське світло – лише символ , лише «фокус », показаний Христом , для того щоб краще ілюструвати Свої думки , які Він хотів донести до апостолів. Для Палами такий підхід неприйнятний : Христос не символічно , а дійсно увійшов в історію, і Фаворське світло – реальне божественне світло , яким дійсно сяяло тіло Спасителя. Згідно з ученням святого Григорія , реальне спілкування і поєднання людини з Богом , при якому Бог і людина причетні загального життя , можливо і об’єктивно , і основою для цього єднання є іпостасна єдність людської і Божественної природи у Христі. Фактично Палама захищав христологію на рівні віри. Бачення Бога можливо , коли Божественна енергія передється людині , і по- справжньому нею засвоюється. У цьому полягає сенс спасіння . Передання Божественної енергії і є сприйняттям Христа , яке відбувається в таїнствах Хрещення та Євхаристії .
Святитель Григорій вчив , що Бог настільки близький нам , що дає нам можливість з Ним з’єднатися тут на землі через Його божественну благодать , яку святитель Григорій називав божественними енергіями , силами дії Божества. Розмова про Божественні енергії була предметом тривалих богослівських суперечок між християнським Сходом і християнським Заходом , між Церквою Православною і Церквою до того часу вже Католицькою . Західна Церква вчила , що Господь творить благодать , відділяє її від Себе і подає людині , щоб та прийняла цей Дар і ним збагатилася . Святитель Григорій Палама вчить про інше. Він каже , що Божественні енергії невіддільні від Бога, Який Сам перебуває у всіх діях благодаті Святого Духа.
Григорій Палама говорив , що якщо людина отримує Божественну благодать , відокремлену від Бога , то вона , звичайно, може стати кращою і чистішою … благодать може людину збагатити … але з’єднати її з Богом не може. Те , що від Бога відокремлено , до Бога не долучає . Людина з’єднується з Самим Богом, Який віддає Себе людям , і Сам є самим великим Божественним Даром. Так, Бог незбагненний і недовідомий і неможливо проникнути в сутність Бога , і тому людина з’єднується не з сутністю Божества , а стає учасником Божественної природи. А як це здійснити? Яким чином людина і Бог можуть з’єднатися ? Дійсно, ми знаємо , що Бог поруч з нами , що Бог близький , що Бог всюди , і в той же час , ми чуємо слова пророка Ісаї: « Наближаються ці люди устами своїми шанують Мене ; серце ж їхнє далеко від мене » ( Мф.15 :7 – 8 , Іс.29 : 13 ) . Бог поруч з нами , а ми дуже від Нього далекі … Бог говорить нам , а ми його не чуємо … Бог йде до нас , а ми Його не помічаємо … Бог намагається вплинути на нас любов’ю Своєю , а навколо нас – непереборна стіна , що не дає Самому Богу , Всемогутньому , Всюдиєснуючому , Вседержителю нічого з нами зробити . Всемогутній Бог виявляється безсилим бо не хоче гвалтувати нашу волю. І виявляється , що єдина можливість долучення – це рух людини до Бога , коли людське життя стає невпинним пошуком Бога , коли людина стає здатна на подвиг , коли вона розуміє , що все, що не з’єднує її з Богом – розлучає з Ним. «Хто не збирає зі Мною , той розкидає » ( Мф.12 : 30).
Життя християнське не повинно бути половинчастим . Воно не може бути – час від часу. Воно не може бути – іноді. Воно має бути тільки постійним рухом до Бога , як би це не було важко. Кожен з нас у своєму наближенні до Бога обов’язково повинен оновитися , обов’язково повинен перетворитися, як перетворився Господь на Фаворі , показавши апостолам істинне світло невечірнє , світло неприступне , на яке апостоли не могли дивитися , але яке явилося славою Його благодаті. Таке ж перетворення життя має статися з кожним із нас. Кожен у своєму християнському житті повинен пройти цим шляхом і не просто бути порядною людиною , не робити нікому нічого поганого , а стати людиною, яка живе божественним сенсом , яка живе вічністю , яка бажає своє життя завжди , кожен день і кожну годину , використовувати на пошук долучення до Бога , щоб Господь увійшов у мене , щоб мені зробитися здатним з’єднатися з Богом і ніколи з Ним не розлучатися.

     

Подписаться на обновления сайта